iubirea

"Iisus iubea. Era dragostea, marele şi minunatul dar pe care-l făcea omenirii. Si a proclamat deschis că originea acestei iubiri este Tatăl ce trăia în El - acelaşi Tată care trăieşte în toţi oamenii.

Ceea ce dădea lui Iisus libertatea şi forţa de a îmbrăţişa întreaga omenire, era cunoaşterea unirii sale şi identitatea cu Tatăl. El s-a desprins rând pe rând de iluziile care erau cauza unei vieţi de ipocrizie; şi făcând-o El exprima din plin pe Tatăl trăind in El."

RUGA

"Dumnezeule, ajuta-ma sa simt puterea, acea flacara aprinsa din mine si lasa-ma sa simt pasiunea de a fi mai puternic decat am fost vreodata. Lasa-ma sa pasesc in lume asemenea unei flacari a luminii tale, stiind ca fiecare noua zi reprezinta un inceput, o sansa de a pune in aplicare ceea ce stiu."

"Atotputernice Spirit al Luminii ce straluci in Cosmos, atrage-mi flacara, in armonie, spre tine.
Ridica-mi focul din intuneric,
Atractie a focului care este Una cu TOTUL.
Ridica-mi sufletul, tu preaputernice.
Copil al Luminii, nu-ti intoarce fata de la mine.
Fa-ma sa ma topesc in cuptorul tau;
Cel ce esti una cu toate lucrurile si toate lucrurile
Una cu tine, foc al vietii si Una cu Mintea."
TOTH

IMNUL VIETII

Viata e o sansa - nu o lasa sa se piarda/ Viata e frumusete - admir-o/ Viata e o bucurie - gust-o din plin/ Viata e un vis - transforma-l in realitate/ Viata e o sfidare - infrunt-o/ Viata e o datorie - implineste-o/ Viata e un j o c - joaca-l/ Viata e pretioasa - ai grija de ea/ Viata e o bogatie - pazeste-o/ Viata e dragoste - bucura-te de ea/ Viata e un mister - incearca sa-l patrunzi/ Viata e o promisiune - n-o lasa neimplinita/ Viata e tristete - treci peste ea/ Viata e un imn - canta-l/ Viata e o lupta - accept-o si castig-o/ Viata e o tragedie - fii tare/ Viata e o aventura - indrazneste sa ti-o asumi/ Viata e fericire - fii astfel incat sa o meriti/ Viata e Viata - ocroteste-o! MAICA TEREZA

luni, 2 mai 2011

CREIERUL DIN INIMA



Avem creier… dar ce-am facut cu INIMA?

“Adevarata inteligenta este cea a inimii. Ea nu e intelectuala, este emotionala. Nu seamana cu gandirea, seamana cu simtirea. Ea nu este logica, este iubire”. - Osho

De ceva vreme incoace, am gasit cel mai bun culcus de adormit spiritele. Locuim in creierul nostru. Un loc rece, abstract, indepartat de ceea ce ne face sa fim umani…. Am devenit straini fata de trupurile noastre. Ne-am lasat instrainati treptat de intelepciunea inimii. Am cultivat distante intre noi. Am pornit cu pasi grabiti spre drumul instrainarii de sine. Ne grabim sa ajungem la birou. Nu avem timp sa auzim cum ne mai calauzeste inima. Si cui ii pasa de ce spune inima? Cui ii pasa de ce-am facut cu ea?

Nimeni nu ne invata in copilarie cum sa simtim, cum sa experimentam emotiile, ce sa facem cu energia sentimentelor noastre, cum sa ne autoreglam emotiile la ceea ce se intampla in jurul nostru. Prin subintelegere, invatam sa le trecem sub tacere, sa le opunem rezistenta, sa le judecam. Creierul, mintea, ratiunea, par uneori a fi solutia perfecta. Undeva, pe axa timpului a inceput sa se stinga dorinta noastra de a deveni mai buni. Daca a fi rau inseamna a sta departe de suferinta atunci da, astazi ne dorim sa fim rai. Candva, am inchis ochii in fata frumusetii lumii inconjuratoare. Am inceput sa uram linistea, sa ne integram in haos si confuzie, sa ducem vieti reci, rationale, indiferente, lipsite de emotii si satisfactii spirituale.

Am permis rautatilor si sentimentelor negative sa faca parte din eul nostru zilnic. Am ingaduit dorintei de inavutire sa aiba intaietate in fata oamenilor. Refuzam treptat treptat sa auzim iubirea, sa vedem fericirea, sa simtim starea de bine, sa ne lasam toropiti de o ploaie de vara, sa ne entuziasmam de un copac in floare, sa iubim patimas, sa ne strangem cu nebunie in brate, sa ne pierdem mintile de placere privind un rasarit de soare, sa sarutam patimas si cu dorinta un chip sarutat de altfel zilnic…

Si va intreb acum… ce-am facut cu inima? Cu emotiile noastre? Cu sentimentele? Cand ne-am pierdut inimile si am lasat creierul sa conduca? Cand am devenit imuni unii fata de altii? Cand ne-am imunizat fata de noi insine inchizandu-ne inimile? Ce facem cand ne este dor de inimile noastre de altadata? Mai vrea cineva sa le regaseasca? Mai crede cineva ca daca inima nu e, nimic nu e? Sa raspundeti sincer.. ca de la inima la inima…

“Viata care e traita cu capul e o viata mecanica. (…) Cu capul poti castiga multe, dar nu vei trai multe. Poti avea un standard de viata mai bun, dar nu vei mai avea viata. Viata este a inimii. Viata poate creste numai in inima. Viata, dragostea, spiritul cresc numai in solul inimii. Tot ce este frumos, tot ce este cu adevarat valoros, tot ce este plin de inteles, important vine din inima. Inima este centrul, capul e doar periferia.(…) A trai cu inima si a te folosi de cap ori de cate ori este nevoie inseamna inteligenta.” (Osho, “Inteligenta. Reactioneaza creativ la prezent.”)

Creierul din inima

Inima are propriul creier. Este mai mult decat o ipoteza. Este adevarat. In urma cercetarilor efectuate de Institutul HeartMath (Boulder Creek, California), oamenii de stiinta au ajung la concluzia ca inima beneficiaza de propriul sistem nervos, cunoscut sub numele de “creierul inimii”. Cel care a introdus conceptul de “creier al inimii” in 1991 este doctorul J. Andrew Armour, unul din numele celebre ale neurocardiologiei. Creierul inimii contine neurotransmitatori, o retea de neuroni, anumite proteine precum cele existente in creierul constient. In plus, spun cercetatorii, inima este posesoarea propriului sistem nervos ce este perfect capabil sa proceseze informatia independent de creier. Acest sistem de circuite ne ajuta sa invatam emotiile, sa ne amintim emotiile, sa simtim, sa detectam emotiile altor persoane.

Inima nu este doar un motor al organismului caruia ii acordam titlul onorific de bunul nostru cel mai de pret. Inima dispune de aproximativ 40 000 de neuroni prin intermediul carora reuseste sa colecteze informatii, dar si sa transmita mesaje. Inima are memorie. Are capacitatea de a-si aminti. Inima are abilitatea de a anticipa anumite evenimente. Cum altfel am putea explica de ce inima unei persoane aflate in moarte cerebrala continua sa bata? Cum am putea explica precognitiile? Cum am putea explica altfel schimbarile de gust, dorinte, emotii si chiar schimbarile de personalitate in cazul persoanelor care au suferit transplanturi de inima?

Intr-un alt studiu efectuat, participantii au fost conectati electronic la electroencefalograf astfel incat activitatea inimii si a creierului sa poata fi masurata. In momentul pornirii aparatului, aceleasi persoane vizualizau aleatoriu, amalgamat, imagini frumoase, non-agresive, dar si imagini violente, oripilante. Sa ne intrige oare faptul ca reactiile psihologice fata de aceste imagini au venit cu 6 secunde inainte ca imaginile sa fie vizualizate? Nu, spun oamenii de stiinta. Atat inima, cat si creierul detin abilitatea intuitiva de a anticipa viitorul. Este o abilitate care exista latent in fiecare dintre noi.

In anumite privinte, inima este mai puternica decat creierul, spun oamenii de stiinta. Ea reprezinta o sursa incredibila de electricitate a corpurilor noastre. Ar trebui sa ne mire oare ca acel camp electromagnetic al inimii este cu 40-60% mai puternic decat cel al creierului? Ar trebui sa ne mire ca acest creier localizat in inima este de cincizeci de ori mai puternic electric si de 5 mii de ori mai puternic magnetic decat creierul localizat in cutia craniana? Sa nu dam dreptate teoriilor oamenilor de stiinta care considera inima inteligenta si perfect capabila sa conduca creierul in interpretarea pe care o dam lumii din jurul nostru?

Aceleasi studii realizate de cercetatorii Institutului HearthMath demonstreaza ca emotiile si starea de sanatate a inimii se afla intr-o legatura stransa. Emotiile negative afecteaza negativ inima, crescand riscul dezvoltarii unei boli a inimii. Cand o persoana experimenteaza sentimente de manie, frustrare, nemultumire sau este stresata, corpul elibereaza un hormon ce slabeste sistemul imunitar al organismului si comprima vasele de sange, influentand negativ si tensiunea arteriala.

Inima are capacitati vindecatoare si autovindecatoare. Inima poate crea armonie si ordine intr-un haos. Inima detine capacitatea de a intensifica inteligenta si intuitia. Putem sa ne folosim de inimi pentru a crea raiul pe pamant. Inima poate reduce stresul, anxietatea si mania. S-a demonstrat ca emotiile negative atrag dupa sine un ritm al inimii neregulat, haotic, in timp ce emotiile pozitive determina ritmuri ordonate, uniforme, armonioase. Inima poate lasa loc limpezimii emotionale si poate consolida creativitatea. Inteligenta inimii este cea care alimenteaza inteligenta emotionala.

“Cand esti constient ca esti forta care este Viata, orice este posibil. Miracolele se intampla tot timpul pentru ca miracolele sunt realizate de inima. Inima este comuniunea directa cu sufletul uman. Atunci cand inima vorbeste, chiar daca mintea opune ratiune, ceva in interiorul tau se schimba: inima ta deschide alta inima si iubirea adevarata este posibila.” - Don Miguel Ruiz

sursa:http://www.garbo.ro/; infinitaiubire

Un comentariu:

Anonim spunea...

suntem minunati,aici si acum noi suntem iubire,iubire,iubire