iubirea

"Iisus iubea. Era dragostea, marele şi minunatul dar pe care-l făcea omenirii. Si a proclamat deschis că originea acestei iubiri este Tatăl ce trăia în El - acelaşi Tată care trăieşte în toţi oamenii.

Ceea ce dădea lui Iisus libertatea şi forţa de a îmbrăţişa întreaga omenire, era cunoaşterea unirii sale şi identitatea cu Tatăl. El s-a desprins rând pe rând de iluziile care erau cauza unei vieţi de ipocrizie; şi făcând-o El exprima din plin pe Tatăl trăind in El."

RUGA

"Dumnezeule, ajuta-ma sa simt puterea, acea flacara aprinsa din mine si lasa-ma sa simt pasiunea de a fi mai puternic decat am fost vreodata. Lasa-ma sa pasesc in lume asemenea unei flacari a luminii tale, stiind ca fiecare noua zi reprezinta un inceput, o sansa de a pune in aplicare ceea ce stiu."

"Atotputernice Spirit al Luminii ce straluci in Cosmos, atrage-mi flacara, in armonie, spre tine.
Ridica-mi focul din intuneric,
Atractie a focului care este Una cu TOTUL.
Ridica-mi sufletul, tu preaputernice.
Copil al Luminii, nu-ti intoarce fata de la mine.
Fa-ma sa ma topesc in cuptorul tau;
Cel ce esti una cu toate lucrurile si toate lucrurile
Una cu tine, foc al vietii si Una cu Mintea."
TOTH

IMNUL VIETII

Viata e o sansa - nu o lasa sa se piarda/ Viata e frumusete - admir-o/ Viata e o bucurie - gust-o din plin/ Viata e un vis - transforma-l in realitate/ Viata e o sfidare - infrunt-o/ Viata e o datorie - implineste-o/ Viata e un j o c - joaca-l/ Viata e pretioasa - ai grija de ea/ Viata e o bogatie - pazeste-o/ Viata e dragoste - bucura-te de ea/ Viata e un mister - incearca sa-l patrunzi/ Viata e o promisiune - n-o lasa neimplinita/ Viata e tristete - treci peste ea/ Viata e un imn - canta-l/ Viata e o lupta - accept-o si castig-o/ Viata e o tragedie - fii tare/ Viata e o aventura - indrazneste sa ti-o asumi/ Viata e fericire - fii astfel incat sa o meriti/ Viata e Viata - ocroteste-o! MAICA TEREZA

joi, 26 august 2010

CE NE TREBUIE CA SA FIM FERICITI


Pe vremuri, oamenii se considerau fericiti daca reuseau sa supravietuiasca. Sa ai ce manca, unde dormi sau sa fii in siguranta erau tot atatea motive de fericire. Chiar daca si in prezent exista zone ale lumii unde fericirea inseamna acelasi lucru, in lumea occidentala lucrurile s-au schimbat fundamental.

Multi dintre noi habar nu au ce inseamna sa fii fericit. Unii cred ca totul se reduce la a avea un corp frumos, o cariera grozava si multi bani sau faima. Si totusi asta nu e totul, dupa cum putem constata cu usurinta privind la dramele care umplu paginile ziarelor mondene.

Un excelent argument in acest sens este oferit de un studiu realizat de dr. Robert Biswas-Diener pe un trib de razboinici Maasai din Kenya. Chiar daca nu detin bunuri materiale si, in general, nimic din ceea ce se intelege in lumea occidentala prin bogatie si bunastare materiala, acestia se arata a fi cel putin la fel de fericiti, scrie howstuffworks.com .

Si atunci, daca "banii nu aduc fericirea", asa cum este indeobste acceptat, care este sursa acesteia?

"Cei care cauta cu disperare fericirea deseori nici nu realizeaza ca o au", declara dr. Robert Holden, citat de CNN. Secretul consta de fapt in a fi impacat cu tine insuti, iar acest sentiment nu este asa de greu de obtinut, pe cat este de admis.

In primul rand, trebuie sa ne acceptam asa cum suntem, cu calitatile si defectele noastre. Psihologii spun ca acest lucru depinde foarte mult de felul in care ne-au tratat parintii nostri sau cei alaturi de care am copilarit.

Inainte de a deveni adulti, copiii isi formeaza primele pareri despre ei insisi cu ajutorul opiniilor exprimate de parinti in ceea ce ii priveste. Daca mama si tata ii trateaza cu dragoste si intelegere, copiii vor creste acceptandu-se mai usor pe ei insisi asa cum sunt.

In schimb, o atitudine negativa se va perpetua in timp, viitorii adulti reprosandu-si toata viata ca nu se ridica la standardele dorite.

De asemenea, psihologii mai spun ca acestia ajung sa trateze cu mai multa intelegere pe cei din jur decat pe ei insisi, si sa refuze sa inteleaga ca un esec nu face din ei neaparat niste ratati.

Ideal este sa te straduiesti sa faci totul cat poti tu de bine, nu sa iti urmaresti sa fii perfect, pentru ca nimeni nu este.

Aceasta atitudine nu inseamna nicidecum sa te plafonezi, asa cum ar putea intelege unii, ci sa incerci sa devii in permanenta o persoana mai buna si, mai ales, sa te privesti ca in oglinda, asa cum esti acum, in prezent, nu cum ai fost odata sau cum te temi ca vei fi mai tarziu.

Stabileste-ti tinte care pot fi atinse

Studii recente arata ca cei care isi stabilesc tinte precise in viata, cum ar fi o cariera intr-un anumit domeniu sau atingerea unui anumit standard financiar, au mai mult succes in indeplinirea lor daca le discuta cu prietenii si daca isi etapizeaza intregul parcurs.

Pe de alta parte, urmarirea unui scop in viata ne poate aduce satisfactii, in cazul in care reusim sa atingem obiectivele intermediare, dar si insatisfactii profunde in cazul in care acest scop este nerealist. Nu oricine poate ajunge vedeta la Hollywood, asa ca daca vreti sa fiti fericiti stabiliti-va teluri in viata, dar realizabile.

Cum? Exista cateva principii care trebuie respectate. In primul rand, fiti cat mai exact si mai precis. De exemplu, nu ganditi "ar trebui sa fac exercitii fizice", ci "voi face 30 de minute de exercitii fizice zilnic".

De asemenea, stabiliti obiective pe cat posibil masurabile. In loc de "vreau sa invat sa cant exceptional la chitara", urmariti mai intai un prim obiectiv "saptamana asta vreau sa pot canta exceptional la chitara acest cantec".

In plus, e mai usor sa economisesti 50 de lei pe luna decat 100 de lei, de aceea stabiliti obiective lesne de atins, daca vreti sa va atingeti scopul final.

Pe de alta parte, stabiliti foarte clar perioada in care vreti sa indepliniti acest scop final. Daca nu aveti un deadline, s-ar putea sa nu fiti la fel de motivat.

Relatiile cu ceilalti

In buna masura, relatiile cu ceilalti ne fac mai mult sau mai putini fericiti, de aceea este esential sa le imbunatatim pe cat putem.

Astfel, resentimentele ne fac numai rau, in timp ce, daca invatam sa iertam, cu siguranta ne vom simti un pic mai fericiti. Ostilitatea sau furia pe care le resimtim fata de unii apropiati ne afecteaza nu numai starea de spirit, ci si sanatatea.

De asemenea, gandurile negre inspirate de relatii nefericite ne consuma o mare parte din energie si din timp, de aceeea invatati sa le inlaturati iertandu-i mai usor pe cei care v-au gresit.

Sanatate cat cuprinde

Bineinteles ca sanatatea este o sursa majora de fericire sau nefericire, de aceea aveti mare grija de ea. Un studiu realizat in 2008 de Universitatea din Nebraska arata ca cei care sunt mai sanatosi sunt si mai fericiti, si invers, cei care sunt mai fericiti sunt, in general, mai sanatosi decat ceilalti.

Daca sanatatea fizica sta pe un taler al balantei, pe celalat trebuie sa asezam buna dispozitie. Pentru asta dam la o parte stresul si invatam sa ne bucuram si sa radem.

Alungam plictiseala si monotonia din viata noastra si incercam sa gasim in permanenta surse noi de amuzament. O comedie buna, o ora petrecuta cu prietenii in parc sau jucandu-ne cu copiii pe computer sau playstation, cateva zile de vacanta alaturi de persoana iubita sunt tot atatea motive care vor conduce cu siguranta la ridicarea nivelului nostru de fericire.

Fiti siguri de asta.

Sursa:Ziare.com

Niciun comentariu: